Sabtu, 29 September 2012

Contoh Khutbah Bahasa Sunda-Sipat Tercela


Assalamualaikum Wr. Wb.

Alhamdulillahirabbilalamin wassolatu wassalamu'ala asrofil ambiya iwal mursalin wa'ala alihi wasohbihi ajmain 'amma ba'du.

Payaibadalloh ittakullah hakkotukotihi walatamutunna illa waantummuslimun.

Asyhaduallaillahaillallah waasyhaduanna muhammadarrosullulloh.

Allahumasholli 'ala sayidina muhammad wa'ala ali syaidina muhammad.

Robbisrohlisodri wayasirli amri wahlul ukdatammillisani yafkohu kauli.

Puji syukur urang panjatkeun ka hadirat illahi robbi, bahwasana urang teh tiasa keneh kempel di ieu masjid dina rangka ngalaksanakeun solat juma'ah.

Simkuring teu bosen-bosen ngawasiatkeun bahwa urang sadaya teh kedah ningkatkeun kadar katakwaan sareng kaimanan urang, ku cara ngalaksanakeun sagala perentahna tur ngajauhan sagala anu dilarangna.

Di luhureun mimbar ieu, simkuring bade nepikeun materi ngeunaan "sikap tercela dina kahirupan sapopoe".

Para hadirin sidang jumaah anu mulya.

Sipat tercela teh nyaeta sipat anu goreng-goreng, atawa tiasa oge disebat sipat mazmumah. Sipat ieu jumlahna aya lima.

Kahiji, nyaeta sipat ananiyah. Sipat ieu teh ngandung harti egois atawa leuwih mentingkeun kahirupah sorangan tibatan kahirupan jalma sejen. Sipat ieu teh kedah urang jauhan, ku sabab urang mah kaasup makhluk sosial. Misalna, jalma beunghar anu tara mura-mere ka pakir miskin jsb.

Kadua, nyaeta sipat hasad. Hasad teh hartina iri dengki atawa teu resep ningali kabagjaan kahirupan jalma sejen. Sipat ieu oge kedah urang jauhan, ku cara neguhkeun iman urang sareng sadar bahaya tina sipat hasad.

Katilu, nyaeta sipat gadab. Gadab hartina gampil ngambek atawa gampil kasinggung. Lamun urang ngabogaan sipat ieu, urang teh kedah gera-gera ninggalkeun ieu sipat, kunaon? kusabab, bahayana loba, salah sahijina nyaeta nimbulken rupi-rupi panyakit ka diri urang. Cara ngaleungitkeun ieu sipat nyaeta, urang kedah getol wudhu, sabab setan mah teu resep ka nu jalma nu osok wudhu.

Kaopat, nyaeta gibah. Gibah hartina ngagunjing, atawa ngomongkeun kakirangan, kagorengan, atawa aib ti jalma sejen. Rosululloh nyatakeun gedena bahaya gibah tina sabdana nyaeta "Jauhan gibah, sesungguhna gibah teh leuwih bahaya ti zina".

Kalima, nyaeta sipat namimah, atawa ngadu domba. Sipat ieu teh dibogaan kujalma anu osok ngadu domba dua jalma/kelompok, ambeh nimbulkeun permusuhan. Bahaya tina sipat ieu nyaeta nimbulkeun permusuhan, kakacauan dina kahirupan di masyarakat.

Ayeuna mah, mangga urang introspeksi diri urang, geura tobat, sareng ngajauhan sipat anu lima bieu, ambeh urang kahindar tina sagala rupi-rupi dosa sareng azab di naraka.

Sakieu wae materi anu tiasa ku simkuring dugikeun, lamun aya kalepatan punten dihampura.

Robbana atina fiddunya hasanah wafil aakhiroti hasanah waqina azabannar.

Subhana robbika robbil ijati amayasifun wasalamun alal mursalin walhamdulillahirrobbil 'alamin.

Wabillahi taufik walhidayah.

Wassalamu'alaikum Wr. Wb.




Peringatan!!!
 Dilarang meng-copy post ini secara illegal, kecuali jika kamu mendapat izin dari penulis atau dengan mencantumkan URL pada blog atau tugasmu.
Hargailah penulis OK!!!


31 komentar:

  1. kang abi wios teu ngopas ieu??

    BalasHapus
    Balasan
    1. kang abdi ge sami aya tugas , sawios abdi ngopas ?

      Hapus
    2. saya izin copas, ada tugas, trimakasih. sangat membantu kuhususnya bagi saya yang tidak mengerti bahasa sunda. karena bahasanya ringan&mudah dipahami

      Hapus
  2. Nya sok wae atuh lamun aya mangpaatna mah. Tong hilap cantumkeun sumberna okay!

    BalasHapus
  3. Bolehkah saya menyalin ini? hanya untuk tugas sekolah

    BalasHapus
  4. Boleh. Tapi diusahakan lampirkan sumbernya ya!

    BalasHapus
  5. kang boleh ga artikel di atas saya copy, buat tugas bahasa sunda soalnya

    BalasHapus
  6. Boleh. Tapi kamu lebih baik kembangin kemampuanmu sendiri. Artikel ini cuma sebagai contoh aja.

    BalasHapus
  7. ka,, boleh gx sya nyalin ini....???
    buat tugas skolah....

    BalasHapus
  8. Boleh. Tapi kamu lebih baik kembangin kemampuanmu sendiri. Artikel ini cuma sebagai contoh aja.

    BalasHapus
  9. ka.., boleh nyalin gk? buat tugas,

    BalasHapus
  10. Izin copas buat tugas. Boleh??

    BalasHapus
  11. Kang, ijin copas boleh kagak? Tugas sekolah.

    BalasHapus
  12. ijin copas ya, untuk tugas sekolah nih. boleh tidak ?

    BalasHapus
  13. selamat sore :)
    saya izin copas yaa, buat tugas sekolah :)

    BalasHapus
  14. Izin copas ya, buat tugas bahasa sunda:)

    BalasHapus
  15. ijin copas ya buat tugas sekolahh

    BalasHapus
  16. copas kanggo tugas oli ora ! plisszzzzz

    BalasHapus
  17. sore, bang. ijin copas yaa, buat tugas sekolah.. :D

    BalasHapus
  18. ijin copy ya.... buat tugas skolah

    BalasHapus
  19. boleh gak saya copy ini buat tugas skolah??

    BalasHapus
  20. bro numpang copy buat tugas sekolah

    BalasHapus
  21. izin copas beud

    BalasHapus
  22. Izin copy ya buat tugas bahasa sunda di sekolah :) artikelnya bermanfaat sekali, terimakasih :)

    BalasHapus
  23. Eh , Nuhunnya . Tugas Bahasa Sunda Abdi :P
    Izin COPASnya :D
    Ty

    BalasHapus
  24. izin copas ya untuk tugas sekolah,terimakasih:)

    BalasHapus
  25. Assalamualaikum wr wb. Bolehkah saya menyalin khutbah ini? Saya mendapat tugas dari guru bahasa sunda untuk mencari khutbah diinternet. Terima kasih sebelumnya :)

    BalasHapus
  26. Assalamu'alaikum, neda widi bade nyalin tulisan salira, hatur nuhun.

    BalasHapus
  27. Sayang sekali, Materi Khutbah yang bagus dan bisa dipakai semua orang tapi tidak di izinkan untuk dipakai kecuali harus izin. ini masalahnya (harus izin),
    Haram bagi orang banyak untuk menggunakan materi ini sebelum izin.

    BalasHapus